https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2016 MODEL BANVİT

Okunması Gerekenler

fersu yaziGeçtiğimiz sezon koç Lukic ile istediği uyumu sağlayamayan ligimizin tecrübeli ve istikrarlı kulübü Banvit, eski koçlarından Selçuk Ernak ile anlaşarak “yenilenme” yolunda önemli bir adım da atmış oldu.
Yabancı transferlerinde yapılan hatalara ve koç problemine rağmen sezonu kötü olmayan bir durumda tamamlayan, kısaca günü kurtaran Banvit yaz döneminde ise önce artık neredeyse memur gibi yıllardır kulübün oyuncusu olan yabancılarıyla yollarını ayırdı sonra da koç Ernak’ın sistemine uygun taze kan yabancı oyuncularla anlaştı. Yerli oyuncular konusunda ise gençlerine rotayı çeviren Banvit öz kaynaklarına dönerek yeniden doğdu diyebiliriz. İşte kadroda gerçekleşen değişimler:
banvit
“Skorer oyun kurucular”
banvit 2Geçtiğimiz yıl VTB ligde Avtodor forması ile sergilediği muazzam performans sonrası BSL’de en çok görmek istediğim oyuncuların başında geliyordu Fortson. Koç Ernak’ın da yakından takip ettiği ve bildiği bu ele avuca sığmayan guard ile anlaşması Banvit’in bu sezon ne kadar heyecan verici bir takım olacağını da bizlere gösterdi. Açık alanda durdurulması güç olan ve yarı saha hücumlarında da deliciliği ile savunmaları yıpratan Fortson üst düzey bir saha görüşüne sahip olduğu gibi kısa boyuna rağmen atletizmi artı zamanlaması sayesinde iyi de bir ribaundçu. Avtodor’un silahlarının kısıtlı olması ve topun fazla elinde kalması top kayıpları konusunda problem yaşamasına neden olmuştu. Ancak bu sefer Banvit’in daha çok silahı var ve bu alandaki eksisi de makul düzeylere gerileyecektir.Savunmada da Fortson’ın topa yapacağı baskı koç Ernak’ın sisteminde değerli bir parça olacak.Slaughter zaman zaman 2 numarada da görev alacak ama Fortson oyunda yokken direksiyona o geçecek 1 numarada. Rahatlıkla keskin nişancı olarak adlandırabileceğimiz Amerikalı guard Fortson ile birlikteyken onun penetreleri sonrası bulacağı boş şutlarda etkili olabileceği gibi top elindeyken de kendi şutunu yaratabilen ve gerektiğinde potaya kadar gidebilen bir isim. Ama tabiki organizasyon yönü Fortson’ın gerisinde. Kısaca iyi bir ikili olacaklarını düşünüyorum. Banvit sezon öncesi sakatlıklardan canı sıkılan bir ekip oldu maalesef ve Can da bu oyunculardan biriydi. Milli takım kampında sakatlanan şutör oyuncunun yokluğu koç Ernak’ın da planlarını bozdu doğal olarak. Guard pozisyonu için benchte en çok güvendiği ismi kaybetmiş oldu. Onun yerine genç oyuncular İsmail ve Erkan daha çok süre alacaklar.
“Kanatlar sağlam”
Banvit’in bu sezon en istikrarlı ve sert bölümü kanatları olacak. Simmons, Johnson ve Tolga fizikli, kora kor mücadeleyi seven, oyunun hem hücum hem de savunma yönüne katkı verebilen oyuncular. Özellikle Johnson yüksek yüzdeli 3 sayıları ile Banvit’in yarı saha hücumlarında ilk skor opsiyonlarından biri olacak. Simmons ise zaten bildiğimiz gibi. Gerektiği zaman skorer yönünü ön plana çıkaran, her maçta terinin son damlasına kadar mücadele eden ve profesyonelliği üst düzey olan bir oyuncu. Türk statüsünde forma giyecek olmasının da avantajıyla koç Ernak’ın jokeri olacak. Tolga ise 1-4 arası her pozisyonu oynayabilen, basketbolunu her gün geliştiren bir oyuncu. Koçun bu kadroda onu çoğunlukla 2 ve 3 numarada kullanacağını düşünüyorum.
“Pota altı savaşçılardan kurulu”
Fransa liginin MVP’si olarak kadroya dahil edilen Moerman hem içeriden hem dışarıdan skor bulabilme yeteneği hem de mücadeleci kimiliğiyle komple bir oyuncu. Savunmada zaman zaman ağır kalsa da savaşarak bu açığını kapatmaya çalışıyor. Nusret de benchten gelerek onun enerjisini ve mücadele gücünü devam ettirmeye çalışacak ama tabi hücum katkısı Moerman kadar yüksek olamayacak. Koç Ernak’ın zaman zaman süpriz yaparak genç Tolga’yı da uzun forvet pozsiyonunda deneyip eşleşme problemi yaratarak rakibin düzenini bozmak isteyeceğini öngörebiliriz. Carmichaelribaundlarda etkili olan, Moerman gibi mücadeleci ve aynı zamanda ona nazaran daha atlet bir isim. Hücum silahı fazla yok ancak hücum ribaundlarından bulduğu ekstra sayılarla Banvit’e önemli bir katkı sağlayacaktır. Moerman’ın yanında tamamlayıcı rolü üstlenmesi için alınan Amerikalı uzunun sakatlanması da koç Ernak’ın planlarını bozdu. Kasım ayının başına kadar geri dönmesi beklenmiyor. Şuan için backup olarak düşündüğü Vidmar var elinde. Ama Sloven oyuncunun istikrar problemi ve son yıllarda yaşadığı sakatlıklar koç Ernak’ı düşündürüyor. Ayrıca Carmichael yokken pota altındaki atletizm artısını da kaybetmiş oluyor Banvit, blok tehditi ve bekçilik konusunda sorun yaşayabilirler. Opsiyon olarakBandırma Kırmızı için alınan Stephens’a da çifte lisans çıkarabilirler ki oyuncuyu hazırlık maçlarında da denediler. Carmichael yerine bir alternatif bulamadıkları takdirde 5 numarada özellikle savunmada problem yaşayacaklar.
“Yeni takım ve zor görev”
Bu sezon Banvit’in de içinde yer aldığı Avrupa kupalarında mücadele eden 8 takımımız da iddalı kadrolar kurdular ve playoff yarışında sıralama çok önemli olacak. Zaten yeni bir kadro olan Bandırma temsilcisi Can ve Carmichael gibi iki önemli silahı yokken sezona diğer 7 takıma nazaran geride başlıyor. Kritik Eurocup maçlarında problem yaşamamak ve sezonun ilk bölümünde süpriz yenilgilerle karşılaşmamak adına Fortson ve Slaughter’ın hücumda hazırlık maçlarında gösterdikleri performansın hayli üzerine çıkmaları ve takım savunmasını biran evvel oturtmaları gerekiyor. 6 yabancılı sistemde kadroyu yenileyen her takımımızda olduğu gibi Banvit’de de savunma henüz oturmuş durumda değil.
Mail: fersu77@abcspor.com
Twitter: @fersudeniz

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular