https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2016 MODEL DARÜŞŞAFAKA DOĞUŞ

Okunması Gerekenler

fersu yaziGeçtiğimiz sezon koç Mahmuti yönetiminde BSL macerasına güzel bir başlangıç yapan Darüşşafaka Doğuş, 2015-16 için de yatırımlarını büyüterek devam ettirdi ve güçlü sponsorundan aldığı destekle tarihinde ilk kez Euroleague sahnesinde yer almaya da hak kazandı.  Avrupa’nın zirvesindeki  arenada elbette işleri kolay olmayacak ama hedefleri hem Euroleague’de ve BSL’de minimum yarı final. Ligimizin kalitesini gözönüne aldığımızda bunun için kadrolarını geçen seneye göre güçlendirmeleri ve derinleştirmeleri şarttı. Yaz döneminde bu misyon ile de bir çok hamle yaptılar.
Detaylara geçmeden önce şunu net olarak belirtebilirim ki Daçka şuanda Euroleague takımlarının bir çoğundan bile daha geniş bir rotasyona sahip.
dacka 123
“Geniş rotasyonda 1 numara problemi”
dacka 1232014-15 kadrosunda Gordon ve Seibutis gibi gerçek görevleri 1 numara olmayan 2 oyuncu ile organizasyonu sağlamaya çalışıyordu koç Mahmuti ki bunda da ligin ilk bölümünde nispeten başarılı da oldular. Sonrasında organizasyonu 2.planda düşünen ve atmayı daha çok seven Farmar hamlesi ise takımın dengelerini iyice bozmuştu. Bu sezon ise direskyionu iki tecrübeli isim Gordon ve Ender’e teslim etmiş durumdalar. Euroleague arenasında da ciddi tecrübesi olan bu iki oyuncu elbette kaliteli isimler ama Gordon’ın yerinin halen bir numara olmadığını düşünüyorum. Evet maç içerisinde zaman zaman bu pozisyonda görev alabilir ama bu kadar geniş ve iddaalı bir kadronun daimi oyun kurucusu olmamalı. Ender ise hazırlık maçlarına çok iyi başladı ve fark yarattı, tabii ilerleyen yaşıyla beraber onun bu performansını sezon boyu göstermesi çok zor. Bu nedenle Daçka’nın çözümü yine elindeki kadro içerisinden bulması gerekecek. Aslında bu desteği sağlayabilecek iki önemli oyuncu var ellerinde, Redding ve Emir. Her ikisi de saha görüşleri üst düzey olan ve dribbling kabiliyetleri bulunan forvetler. Özelikle Gordon’a direksiyon emanet edildiğinde bu iki isimden birinin mutlaka sahada olması ve kendi görevleri dışında organizasyon tarafına da konsantre olmaları gerekecek. Çünkü Gordon geçen sezon yaşadığı düşüşten sonra halen kendine gelebilmiş değil.
“Pota altında çok silah var”
dacka 123Darüşşafaka Doğuş’un pota altı ise adeta bir cennet koç Mahmuti için. Elinde her türlü oyuncu, her türlü silah var. Atletik özellikleri ve patlayıcılığı üst düzeyde olan ve oynamaya aç Slaughter; tecrübeli Ersin; savunmada bir hayalet olsa da hücumda dış şutları ve yüzü dönük adam eksiltebilme opsiyonu ile eşleşme sorunu yaratan Bjelica; sırtı dönük hücumları ve orta mesafe şutları ile Oğuz; 3 sayı tehditi,  enerjisi ve mücadeleci yapısıyla Harangody ve tabiki basketbol oynamaya tekrar karar veren, yeteneklerinin hakkını vermeye başlayan ve konsantre olduğu zaman oyunun iki alanını da domine edebilen Semih. Tüm bu kaliteli isimlere genç uzunlar Metin ve Samet de destek olacak, özellikle BSL’de de süre bulacaklardır. Samet bulduğu fırsatları iyi değerlendirmeli çünkü sınıf atlayıp üst düzey takımlarda forma bulabilmek adına bu son şansı.
“Savunma problemi”
Tam 11 tane oyuncu transfer etmiş yep yeni bir takımdan bahsediyoruz. Elbette savunma konusunda problem yaşayacaklardır fakat bunun kronikleşmemesi gerekiyor ki hazırlık maçlarında izlediğim Daçka bu konuda bende soru işareti bıraktı maalesef. Pota altı rotasyonundan övgüyle bahsederken alkışlar hep işin hücum tarafınaydı, savunmada ise sorunlar var. Bjelica ve Oğuz savunmada ağır ayakları ile problem yaşayan isimler, ikili oyunları temel hücum silahı olarak benimseyen takımlar söz konusu olduğunda onların sahada olduğu zamanlar risk içeriyor. Semih ise bazen fazla konsantre olup savunmada extra işler yapmaya kalkıyor ve basit fauller alabiliyor, artık oyunda kalmaya çalışması lazım, faul problemi onun en büyük “rakiplerinden” biri. Harangody ve Ersin takımın pota altı savunmasına sınıf atlatacak isimler olacaklar.
dacka 12345Özellikle Harangody geri adım atmayan yapısı ve güçlü fiziği ile kritik bir isim olacak Daçka savunmasında. Ersin ise ilerleyen yaşına rağmen halen çok sert ve temastan kaçmıyor ama tabiki ayakları biraz daha yavaşladı. Slaughter ise atletik yetenekleri ve blok tehditi ile pota altı bekçiliğini yapacak en iyi isim olarak ön plana çıkıyor, onun sahada olduğu dönemlerde arkalarının sağlam olduğunu bilen kısalar topa baskıyı arttırabiliyor. Zaten kısalar konusunda Daçka’nın sezon boyunca sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Redding, Gordon ve Markoishvili iyi savunmacılar Emir ve Ender de tecrübeleri ile ortalamanın altına düşmüyorlar. Bunlara ek olarak Serhat da kenardan enerji getirecektir savunmaya.
“Lider kim?”
Yeni bir takım kurulduğunda en önemli sorulardan biri de budur ve cevabını bulmakta ne kadar çok gecikirseniz takımın hücum potansiyeli de o kadar düşer. Gerçekten göz kamaştırıcı bir rotasyondan bahsediyoruz fakat pota altında bu kadar çeşitliliğe sahipken saf ve etkin bir organizatörünüzün olmaması üzücü. İşte Ender’in de hazırlık maçlarında bu kadar ön planda olmasının da temel nedeni buydu ama dediğim gibi bunu sezon boyu sürdüremez. Gordon tamamlayıcı bir oyuncu,evet  Emir’in bu konuda olumlu tecrübeleri oldu ama istikrarı yok, Markoishvili ise daha çok bir bitirici. Şuanda takımda liderliği alabilecek ilk sıradaki isim Redding. Acilen Alba’daki gibi sorumluluk almalı ve takımı sahiplenmeli.
Mail: fersu77@abcspor.com
Twitter: @fersudeniz

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular