https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2016 MODEL TRABZONSPOR MEDICAL PARK

Okunması Gerekenler

fersu yaziGeçtiğimiz sezon güçlü rakiplerini geride bırakarak BSL’de adını yarı finale yazdıran ve ev sahipliği yaptığı Eurochallenge finalinde kupayı son anda elinden kaçıran Trabzonspor MP sezon daha bitmeden  transfer hamlelerine de başlamıştı.
Koç Markovic ve kritik yabancı oyuncuları Stipanovic, Hardy ve Velickovic’i ellerinde tutmayı başardılar.
Sponsorunun da desteği ile bu sezon çıtayı yükselten ve hem Eurocup’da hem de BSL’de yarı final hedefleyen bordo mavililer kadroya değerli takviyeler yaptılar ve geçtiğimiz sezona göre daha derin daha güçlü bir rotasyon kurdular. Koç Markovic’in disiplinli sistemi ile yine ligimize renk katacakladır.
ts basket
  “1 numara rotasyonu derinleşti”
Geçen sezon bordo mavililerin en çok problem yaşadığı pozisyondu. Bost’un yetersiz kalmasından sonra Can’ın transferi ile biraz toparlanmış olsalar da problem devam etti. Can’ın sezon ortası gelmesi ve sisteme alışması da zaman almıştı zaten. Bu sezon ise skorer ve delici özellikleri ile ön plana çıkan Odom’ı kadroya katarak hem hücumda yeni bir opisyon kazandılar hem de kriz anlarında taşın altına elini sokabilecek Hardy dışında bir isim daha buldular. Geçtiğimiz sezonki gibi hem ligde hem de Avrupa’da yoğun bir maç trafiği yaşayacak Karadeniz temsilcisi bu kez işi şansa bırakmadı ve Odom’u da Hakan ve İbrahim gibi 2 değerli görev adamı ile yedekledi. Özellikle BSL’de koç Markovic’in iki isme de dakika vereceğini düşünüyorum.
“Hardy etkisi”
ts basket 2Geçtiğimiz sezon takımın tartışmasız lideri Hardy’di ve top genelde onun elindeydi ama bu sefer Odom ile topu paylaşmaları gerekecek. Randle’ın takımdan ayrılması sonrası liderlik görevini üstlendiğinde Randle ile beraberken gösterdiği etkiyi ne kadar yükselttiğini biliyoruz bu nedenle Hardy-Odom birlikteliğinin nasıl sonuçlanacağı bu sezon koç Markovic ve Trabzon adına en önemli soru olacak. Doku uyuşması başarılı olursa çok değerli bir backcourta sahip olacaklar, aksi durumda çoğu zaman iki skorer ismi aynı anda sahada izleyemeceğiz ve Trabzonspor doğal olarak güç kaybetmiş olacak.
“Kinsey altın gibi”
Kinsey şuanda Trabzon’un kadrosunda tek alternatifsiz isim konumunda. Kısa forvet pozisyonunda onu yedekleyebilecek genç Gani ve tecrübeli Alper olsa da Amerikalı oyuncunun kenarda olduğu dönemlerde başta savunma olmak üzere bordo mavililer çok güç kaybedecekler. Elbette yıldız oyuncuları yedeklemek çok zor ama diğer pozisyonlarda bench katkısı alındığında düşüş -1 olacakken Kinsey kenardayken bu düşüş -2 civarlarına gelebilir. Sağlıklı kalabilmesi için sürelerinin çok iyi dengelenmesi gerekecek teknik ekip tarafından.
“Pota altı daha da güçlendi”
Geçtiğimiz sezon Lawal ve Ivanov’dan istediği verimi alamayan Karadeniz temsilcisi Velickovic-Stipanovic ikilisi ile başarıya koşmuştu. Bu sezon iki oyuncunun yükünü hafifletmek ve Eurocup seviyesinde de iddaalı olabilmek adına pota altı rotasyonunu derinleştirdiler. Euroleague takımlarının da peşinden koştuğu, çok yönlü oyunu ve skora katkısı ile dikkat çeken Polonyalı Kulig’i kadroya kattılar. Yetenekli oyuncu bir uzun için olgunluk dönemini yaşıyor.Hem dışarıdan hem içeriden hücumda takımına opsiyon oluşturabildiği gibi mücadeleyi ve teması da seven yapısıyla alçak postta takım savunmasına katkı sağlayacaktır. 5 numarayı yedekleyebilmesi için de genç yaşına rağmen ligimizin tecrübeli isimlerinden biri olan Sertaç’ı aldılar. Sakatlık sonrası iyi bir dönüş yapan ve Uşak’ta başarılı bir sezonu geride bırakan genç uzun Trabzonspor’un pota altına derinlik katacak. Ayrıca milli takımlar seviyesinde de kendisinden beklentimizin çok olduğu Berkay da 4 numarada süre almaya çalışacak. Dış şut tehditi de bulunan Berkay, daha çok süre alabilmesi ve Kinsey’e alternatif olabilmesi adına koç Markovic tarafından daha dar olan 3 numara rotasyonunda da kullanılacaktır.
“Organizasyon çember altından”
kinsey 2Bordo mavililer bir çok takımın aksine uzun oyuncuları ile oyunu kuran ve yönlendiren bir takımdı geçen sezon. Zaten bir numara tercihlerini de attırmaktan çok atmayı tercih eden bir guarddanyana kullanmalarının da temel nedeni buydu. Bu sezon da Velickovic ve Stipanovic takımın gizli “oyun kurucuları” olacak. Ancak eğer Odom ve Hardy dribbling ve topa sahip olma sevdalarının tadını kaçırırlarsa dibe vuran,sadece birebirlere dayalı ve organizasyon dışı bir Trabzon izleyebiliriz. Topun alçak posta indiği her yarı saha hücumunda Trabzonspor avantajı yakalar. Ayrıca Odom ve Hardy’nin koşmayı fazla sevmeyen Stipanovic ve Kulig’e göre tempo yapmaları, net bir hücum yoksa mutlaka takımı sete oturtmaları gerekecek.
“Savunma”
Trabzonspor’un önemli eksiklerinden biri de pota altında caydırıcı ve blok tehditi olan bir uzuna sahip olmaması. Bu sezon da tercihlerini böyle bir uzundan yana kullanmadılar ve penetre yapmayı seven takımlara karşı zorlanacaklardır. Bekçi rolünde bir oyuncu olmaması Odom ve Kinsey gibi topa iyi baskı yapan oyuncuları da yeterli düzeyde kullanmalarına engel olacak. Ellerindeki uzunların ortak eksisi çabuk ayaklara sahip olmamaları ki günümüz basketbolunda artık bolca kullanılan ikili oyunlara karşı da zayıf kalacaklar. Kısaların çok çalışması gereken bir savunma kurgusu bekliyor olacak koç Markovic’i. Ve eğer sistemi doğru kuramazsa pota altı savunması başta olmak üzere takım savunmasında çok canları yanacak.
Mail: fersu77@abcspor.com
Twitter: @fersudeniz

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular