https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2018 NFL DRAFTINA DOĞRU 1: GELENLER, GİDENLER VE GÜÇ DENGELERİ

Okunması Gerekenler

2018 NFL DRAFTINA DOĞRU 1: GELENLER, GİDENLER VE GÜÇ DENGELERİ

ABD’nin en gözde sporu olan onlara göre “Futbol” ve bize göre “Amerikan Futbolu” ulusal ligi NFL’in 2017/2018 sezonu, Philadelphia Eagles’ın New England Patriots’ı 41-33 yenerek Super Bowl 52’i kazanmasıyla son buldu. Sadece 5 ay süren Amerikan Futbolunun sezon dışı faaliyetlerini ve takvimini düşün yoğunluklu sananların, fena halde aldandıklarını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

 

Üç yazılık bir mini yazı dizisi planlama nedenimiz, bu yoğun geçen dönemi NFL Draft’ına üç gün kala sizler için toparlamak ve Draft sırasında bilgi sahibi olmanızı sağlamak. Bu ilk yazımızda Super Bowl’un ertesi gün gaza basan yönetim ve hoca değişiklikleri, takaslar, serbest kalan oyuncuların imzaladıkları yeni kontratlardan ve NFL’de sarsılarak değişen güç dengelerinden bahsedeceğiz. İkinci yazımızda Draft’da seçilmesi beklenen kolej oyuncularının kimler olduklarını, son dönemde kimlerin sürpriz yaparak öne çıktıklarını ve üçüncü yazımızda da takımların eksik kalan yönleri, ihtiyaçları ile bu genç oyuncuların draft şanslarını, son dakika takas dedikodularını paylaşacağız.

 

ANTRENÖR DEĞİŞİKLİKLERİ

 

Philadelphia Eagles şampiyon olduktan ve finalde New England Patriots’u yendikten sadece saatler sonra, New England Patriots’ın Savunma Koordinatörü Matt Patricia NFC Kuzey takımlarından Detroit Lions’ın Baş Antrenörü olarak imza attı. Ertesi sabah ise Patriots’ın Hücum Koordinatörü Josh McDaniels Indianapolis Colts’da Baş Antrenörlük görevini kabul ettiği haberi spor ajanslarından geçmeye başladı. Aynı gün içinde Patriots Takım Sahibi Robert Kraft ve Baş Antrenör Bill Belichick ile iki saatlik bir toplantı yapan McDaniels Patriots yönetimi tarafından ikna edildi. Akşam saatlerinde de McDaniels Indianapolis Colts’u arayarak nazik teklif için teşekkür etti ve Patriots’daki görevine devam edeceğini duyurdu. Oldukça bozulan ve McDaniels’ın profesyonel etiğine ağır sözler sarf eden Colts yönetimi şampiyon Philadelphia Eagles’ın Hücum Koordinatörü Frank Reich ile yoluna devam etme kararı aldı.

 

Arizona Cardinals’ın kurt baş antrenörü Bruce Arians emekliye ayrılınca, Cardinals Carolina Panthers’in Savunma Koordinatörü Steve Wilks ile el sıkıştı. Chicago Bears, Baş antrenör pozisyonu için Kansas City Chiefs takımının Hücum Koordinatörü Matt Nagy ile anlaştı. New York Giants Minnesota Vikings’in göz alıcı Hücum Koordinatörü Pat Shurmur’u takımın başına getirdi. Tennessee Titans, efsane bir New England Patriots savunma oyuncusu olan Houston Texans Savunma Koordinatörü Mike Vrabel’i takımın başına getirdi. Tampa Bay Buccaneers’i 39 yaşında iken NFL şampiyonu yapan, ancak 10 yıldır sadece maç yorumculuğu yapan Jon Gruden eski takımı Oakland Raiders’a Baş Antrenör olmak üzere maç anlatma kabininden sahaya indi.

 

İlginç değişikliklerden biri de Green Bay Packers’ın Genel Menajer ve Savunma Koordinatörü pozisyonlarında yaşandı. Bir sahip patronajı altında olmayan ve Green Bay şehir halkının takımı olan Packers’da taraftarın topun ağzına koyduğu Genel Menajer Ted Thompson’ın yerine oyuncuların personel direktörü olan Brian Gutekunst’u, 2011 şampiyonu takımın efsane Savunma Koordinatörü Dom Capers’ın her geçen yıl kötüye giden savunmasını düzeltmek adına da Capers’ın yerine eski Cleveland Browns Baş antrenörü Mike Pettine ile anlaştılar. Yine 2011 şampiyonu takımın Hücum Koordinatörü Joe Philbin’i de Edgar Bennett’ın yerine aynı göreve getirdiler.

 

Yıllar yılı Pittsburgh Steelers Hücum Koordinatörü olan ve QB Ben Roethlisberger ile uyumsuzluk yaşadığı iddia edilen OC Todd Haley ise Steelers’ın grubundaki rakiplerinden Cleveland Browns’a yine Hücum Koordinatörü olarak transfer oldu. Tennessee’nin yeni baş antrenörü HC Mike Vrabel Hücum koordinatörü olarak Los Angeles Rams oyun kurucusu QB Jared Goff’u tam bir NFL yıldızı yapan OC Matt LaFleur ile anlaştı.

 

TAKASLAR

 

NFL’de 32 takım ve her takımda 53 oyuncu ile 10 antrenman oyuncusu olduğuna göre toplamda minimum 2016 oyuncu her yıl forma giyiyor. Sakatlıklarla birlikte bu sayı 2200’leri aşıyor. Her yıl draftta 256 oyuncu, hemen draft sonrasında da seçilmemiş kolej oyuncularından en az 400 tanesiyle sözleşme imzalanıyor. Bu da herkesin aklına, “bu kadar çok fazla oyuncu varsa, muazzam takaslar oluyordur” fikrini getiriveriyor. Ancak öyle değil.

 

NFL’deki gelenek daha çok Cap Space adı verilen ve NBA’den aşina olduğumuz yıllık maaş kotasını aşmamak düsturu ile çalışıyor. Çok çok büyük bir oyuncu bile olsa, düşüşte olmayan iyi bir oyun kurucu bile olsa, yeri geldiğinde çok para isteyen oyuncuyla bağları koparmak ve oyuncuyu kontrat bitiminde serbest bırakmak haşin bir NFL geleneği. Cap Space durumu uygun ve ihtiyaç halindeki diğer takımlar da serbest oyuncu piyasasına girerek en ihtiyaç duydukları oyuncuları pazardaki arza göre bazen fahiş fiyatlarla da olsa transfer ederler. Ta ki bu sezona kadar…

 

Bu sezon NFL’de sezon bitimi (Super Bowl) ile serbest kalma dönemi arasındaki beş haftalık dönemde bir takas çılgınlığı yaşandı. Son iki sezon oynadığı 32 maçtan sadece birini kazanabilen ve Draftın ilk dört seçiminden ikisini elinde tutan Cleveland Browns gönderdikleri ve aldıkları ile hemen göze çarptı. Browns’ın takas dönemi allar ve verler ile doluydu. CB Jason McCourty ile DT Danny Shelton New England’a gönderildi. Ellerindeki tüm QB’lerden kurtulma yolunu seçtiler. QB DeShone Kizer, CB Damarious Randall karşılığında Green Bay Packers yolunu tuttu. QB Kevin Hogan Washington Redskins’e, QB Cody Kessler Jacksonville Jaguars’a yollandı. Buffalo Bills’den QB Tyrod Taylor ve Miami Dolphins’den WR Jarvis Landry’i ekleyen Cleveland, serbest transfer ve Draft döneminde de durulmayacağının sinyalini verdi.

 

İkinci en faal takım, takasın en aç gözlü takımı olan, NFC’de normal sezonu birinci tamamlamasına rağmen 6.lık wild cardıyla karşısına çıkan Atlanta Falcons’a ilk playoff maçında elenen Los Angeles Rams oldu. New England Patriots’dan WR Brandin Cooks’u ilk tur draft hakkı karşılığında alırken, Denver Broncos’dan CB Aqib Talib ve Kansas City Chiefs’den CB Marcus Peters için toplam 4 draft hakkından vazgeçen Rams, LB Robert Quinn’i Miami Dolphins’e ve LB Alec Ogletree’yi New York Giants’a gönderdi.

 

New England Patriots ise yıllardır uyguladığı, diğer takımlara uyum sağlayamamış ancak kumaşı iyi oyuncuları takaslarla kadrosuna ekledi. WR Cooks’u Rams’e gönderseler de, WR Cordarelle Patterson, CB Jason McCourty ve DT Danny Shelton’ı draft hakları karşılığında kadrolarına eklediler. Denver Broncos’u OT Jared Veldheer ile SS Su’a Cravens, Philadelphia Eagles’ın DE Michael Bennett ve Tampa Bay Buccaneers’in DE Jason Pierre-Paul takasları en göze batan büyük takaslardandı.

 

SERBEST TRANSFERLER

 

NFL’de Draft, Super Bowl ve playofflardan sonra en heyecan verici dönem, büyük isimlerin markette kendilerine yeni takım baktıkları, daha ortalama isimleri ise kulüplerin seçip, beğeni aldığı dönem Serbest Transfer dönemidir. Sözleşmesi sona eren oyuncular için Top 100’ler yapılır ve ilk kimlerin gideceği üzerine bahisler açılır. Ve bu dönemde, sözleşmesi olmasına rağmen, bazı özel oyuncular artan sözleşme yükleri nedeniyle serbest bırakılır.

 

Bırakılamayacak kalitede olan, ancak uzun sözleşme yapmak riskli bulunan bazı oyunculara da “Franchise Tag” adı verilen ve her takımda tek bir oyuncuya üst üste en fazla iki sezon yapılabilen bir etiketlemeye gidilir. Bu etiketin anlamı, o pozisyon için bir önceki yıl maksimum yıllık ücret üstünden yapılan bir sözleşmedir. Pittsburgh Steelers RB Le’Veon Bell’i, Dallas Cowboys DE DeMarcus Lawrence’ı, Los Angeles Rams FS Lamarcus Joyner’ı, Detroit Lions DE Ziggy Ansah’ı bu şekilde Franchise Tag ile işaretledi ve dokunulmaz kıldı.

 

New Orleans Saints QB Drew Brees ve DE Alex Okafor, San Francisco 49ers yenilgisiz QB Jimmy Garoppolo, Philadelphia Eagles LB Nigel Bradham, Chicago Bears ise iki köşe beki CB Prince Amukamara ve CB Kyle Fuller ile yeniden anlaştılar.

 

Gelelim takım değiştirenlere:

Minnesota Vikings: (1) QB Kirk Cousins, (6) DT Sheldon Richardson

Los Angeles Rams: (3) DT Ndamukong Suh

Chicago Bears: (4) WR Allen Robinson, (38) TE Trey Burton, (74) WR Taylor Gabriel, (-) K Cody Parkey

Houston Texans: (5) FS Tyrann Mathieu, (65) CB Aaron Colvin

Kansas City Chiefs: (7) WR Sammy Watkins, (56) LB Anthony Hitchens

Jacksonville Jaguars: (8) OG Andrew Norwell, (61) TE Austin Seferian-Jenkins, (62) WR Donte Moncrief

Denver Broncos: (10) QB Case Keenum, (-) CB Tramaine Brock, (-) P Marquette King

Tennessee Titans: (11) CB Malcolm Butler, (31) RB Dion Lewis, (73) OG Josh Kline, (87) DT Bennie Logan

New York Jets: (12) CB Trumaine Johnson, (13) QB Teddy Bridgewater, (29) LB Avery Williamson, (34) WR Terrelle Pryor, (75) RB Isaiah Crowell, (-) K Cairo Santos

Arizona Cardinals: (14) QB Sam Bradford, (20) OT Justin Pugh

New York Giants: (16) OT Nate Solder

Carolina Panthers: (17) DT Dontari Poe

Tampa Bay Buccaneers: (18) DE Vinny Curry, (50) C Ryan Jensen

San Francisco 49ers: (22) CB Richard Sherman, (33) C Weston Richburg, (57) RB Jerick McKinnon

Green Bay Packers: (23) DE Muhammad Wilkerson, (25) TE Jimmy Graham

Cleveland Browns: (24) RB Carlos Hyde, (36) CB E.J. Gaines, (86) CB T.J. Carrie

Pittsburgh Steelers: (30) SS Morgan Burnett

Buffalo Bills: (32) DT Star Lotulelei, (37) QB AJ McCarron, (81) DE Trent Murphy

New England Patriots: (41) WR Jordan Matthews, (63) DE Adrian Clayborn, (79) RB Rex Burkhead, (91) RB Jeremy Hill

Oakland Raiders: (44) LB Tahir Whitehead, (64) CB Rashaan Melvin, (68) WR Jordy Nelson, (95) RB Doug Martin

Washington Redskins: (46) WR Paul Richardson, (94) DE Pernell McPhee

Baltimore Ravens: (47) WR Michael Crabtree, (55) WR John Brown

Cincinnati Bengals: (53) LB Preston Brown

Miami Dolphins: (54) OG Josh Sitton, (88) WR Danny Amendola

New Orleans Saints: (58) CB Patrick Robinson, (66) LB Demario Davis

Indianapolis Colts: (59) TE Eric Ebron

Philadelphia Eagles: (71) WR Mike Wallace, (78) DT Haloti Ngata

Dallas Cowboys: (84) OT Cameron Fleming, (96) DE Kony Ealy

Detroit Lions: (99) RB LeGarrette Blount

 

* Sol taraftaki numaralar NFL.com resmi sitesi analistlerinin ortak görüşüne göre hazırlanmış ve serbest oyuncuların sıralamasının yapıldığı Top 101 Free Agents listesinde, ilgili oyuncunun sıra numarasıdır.

 

NFL.com analistlerinin sıralamasına göre Minnesota Vikings, New England Patriots ve Chicago Bears en kritik katkıları yapan takımlar olarak gözükürken, New York Jets, Oakland Raiders ve New Englad Patriots ise markette oldukça aktif gözüktüler. Arizona Cardinals, San Francisco 49ers ve Green Bay Packers ise nicelik olmasa da nitelik  anlamında oldukça etkili isimlerle imzaladılar.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: murat.guler@abcspor.com

twitter: @kirjalian

Son Haberler

AMATÖRCE

Yedigimiz iki gol de olacak iş değil. İlkinde ortada fol yok yumurta yok. Rakibin ne baskısı var ne pozisyonu....

Benzer Konular