https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

“HEM TIRAŞ OLUN, HEM ŞAMPİYON OLUN!???”

Okunması Gerekenler

“HEM TIRAŞ OLUN, HEM ŞAMPİYON OLUN!???”

Bu haftaki yazımı biraz gecikmeli olarak yazıyorum. 08 Mart Dünya Kadınlar günü sebebi ile geçen haftayı Kadın Futbolu adına çok yoğun olarak geçirdik. O yüzden tüm etkinlikleri izlemek ve sonrasında yazımı kaleme almak istedim.

Önce Beşiktaş JK, 03 Mart tarihinde Kadın Futbol takımının isim ve göğüs sponsoru olarak Vodafone ile yapmış olduğu anlaşmayı duyurdu. 08 Mart dünya kadınlar gününde Türkiye Futbol Federasyonu Turkcell ile sponsorluk anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaya göre, Turkcell, Kadın Milli Futbol Takımı ana sponsorluğunun yanına Kadın Futbol Ligi’nin isim sponsorluğunu da ekleyerek kadın futboluna desteğini büyütmüş oldu. Turkcell, 31 Aralık 2022 tarihine kadar Kadınlar 1. Futbol Ligi’nin isim sponsoru olacaktır. Bence, kadın futbolumuz adına çok önemli ve olumlu bir gelişmedir.

12 Mart tarihinde ise UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi için aldığı kararları aşağıdaki gibi açıklamıştır:

• Merkezileştirilmiş TV Yayın Hakları
• Yeni Marka
• Yeni Grup Aşaması
• % 20 Daha Fazla Maç
• Rekor Kırıcı Görünürlük
• Daha Büyük Finansal Destek

12 Mart tarihi Kadın Futbol Tarihi adına dönüm noktası niteliği taşımaktadır. Artık Kadın Futbolunun, Kadınlar Şampiyonlar Liginin önderliğinde çok kısa bir zamanda ilerleme hızını artıracağını düşünmekteyim.

Yukarıda belirtmiş olduğum kararlar içindeki “Rekor Kırıcı Görünürlük” hedefi son derece önemlidir. 15 Ocak tarihli “Kadın Futbolu Seferberliği Kampanyasına Hazır mıyız?” yazıma atıf yapmaktadır. O yazımda medyada görünürlüğün öneminden bahsetmiştim. 11 maddelik manifestomun 2. maddesi idi, medyada görünürlük ve önemi…

Sözü gelmişken, TFF’nin basın toplantısında bir konu dikkatimi çekti ve yazmadan edemedim. Bu tip basın toplantılarında toplantının sahiplerinden açıkcası net hedefler, o hedeflere bağlı stratejiler, stratejilerin ışığında oluşturulmuş planlar beklenir. En azından benim beklentim bu yönde idi.

Basın toplantısında futboldaki başarıları ile takdir ettiğim Şenol Güneş’in kadın futbolcular için, “hem ruj sürün, hem top sürün” esprisini anlamakla birlikte, bu basın toplantısının ve dünya kadınlar gününün konjonktürüne çok uygun olmadığını düşünmekteyim. Şenol Güneş, sanıyorum yaklaşık 20 yıl önceki Orkid markasının reklamından esinlenerek bu espriyi yapma gereği duydu. Evet espri idi, ancak, unutmamalıyız ki, o günkü çalışma koşulları ve profesyonellik anlayışı ile bugün arasında dağlar kadar fark var. Devir, “hem öyle, hem böyle” devri olmaktan çıktı. Yani kadınlara siz de elinizden geleni yapın ülkemize başarı getirirseniz mutlu oluruz yaklaşımı bana biraz erkek egemen söylem izlenimi vermiştir.

İşin tam tersini düşünün, Kadın Futbol Milli Takım Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası’nın (var sayalım) yeni gelişmekte olan erkek futbolu için Şenol Güneş’e dönerek “HEM TIRAŞ OLUN, HEM ŞAMPİYON OLUN” dese idi, nasıl karşılardınız?

Şu an için çok garip geliyor değil mi? Ama erkek futbolunun kadın futboluna mevcut bakış açısı budur. Ama kimseye bu bakış açısı kadınlar dahil garip gelmemiştir. İşte değişmesi gereken (erkekler için) bu garip gelmenin ortadan kalkma durumudur…

Kadınlar karar verdikleri herhangi bir şeyi başarabilirler. Bunu da kimseye ispatlamaya ihtiyaçları yoktur.

Dünyada kadın futbolu paydaşları ile birlikte önemli bir sektör haline gelmeyi hedeflerken, kadınlar için futbolu hobi olarak göstermek ya da kendi içinde iddiasızlığı çağrıştıran söylemlerde bulunmak yersizdir. Kadın futbolu bir iştir ve profesyonel bir meslektir.
Türkiye önündeki bu tarihi fırsatı kadın – erkek eşitliği egemen zihin yapısı ile ancak yakalayabilir.

Ülkemizde kadın futboluna ilginin oluşması için öncelikle kadın futbol takımları arasında rekabetin oluşturulması gerekmektedir. Futbolun güzelliği rekabettedir. Bir birine yakın seviyede takımların oluşturulması TFF tarafından öncelikle şart koşulmalıdır. Daha önceki yazılarımda sürekli belirtmekte olduğum gibi Fenerbahçe ve Galatasaray’sız hatta Trabzonspor’suz bir lig düşünülemez.

Unutmayalım ki, şu anda Kadınlar Şampiyonlar Liginde bile halen tam olarak rekabet seviyesi sağlanamamıştır. Bu arada, Kadınlar Şampiyonlar Ligindeki çeyrek final maçlarının çok daha zorlu geçeceğini düşünüyorum. Çeyrek finale oldukça güçlü takımlar kalmıştır. Karşılaşmalar 24-25 Mart ve 30 Mart-01 Nisan tarihlerinde oynanacaktır. Yarı finaller ise 24-25 Nisan ve 01-02 Mayıs tarihlerinde, final ise 16 Mayıs tarihinde Gamla Ullevi, Gothenburg’da oynanacaktır.

Bakalım geçen yılın şampiyonu Lyon bu sene yine ipi göğüsleyebilecek midir? Çeyrek final eşleşmeleri ise aşağıdaki gibidir:
Bayern Münih (Almanya) – Rosengard (İsveç)
PSG (Fransa) – Sparta Prag (Çek Cumhuriyeti) → Tur Atlayan – Lyon (Fransa)
Barcelona (İspanya) – Manchester City (İngiltere)
Chelsea (İngiltere) – Wolfsburg (Almanya)

Şu anda UEFA’da kulüp katsayıları baz alındığında ilk beş kadın futbol kulübü Lyon, Wolsburg, Barcelona, PSG ve Bayern Münih olarak sıralanmaktadır. Bu beşliyi Manchester City ve Chelsea de zorlamaktadır.

Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası gelecek yıl 06-31 Temmuz tarihlerinde İngiltere’nin Brighton & Hove, Londra, Manchester, Milton Keynes, Rotherham, Sheffield, Southampton ve Wigan kentlerinde oynanacaktır. Açılış karşılaşması Old Trafford’da oynanacak olup, final karşılaşmasına ise Wembley Stadyumu tanıklık edecektir. 13 takım (Avusturya, Belçika, Danimarka, İngiltere – Ev Sahibi, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İtalya, Hollanda – Son Kazanan, Norveç, İspanya ve İsveç) şimdiden EURO 2022’de oynamaya hak kazanmışlardır.

09-13 Nisan tarihlerinde oynanacak play-off’lar ile birlikte 3 takım daha bu 13 takıma eklenecektir.
Play-off eşleşmeleri ise aşağıdaki gibidir:
Ukrayna – Kuzey İrlanda
Portekiz – Rusya
Çek Cumhuriyeti – İsviçre

Biz ön elemelerde A Grubunda Hollanda, Rusya, Slovenya, Kosova ve Estonya ile birlikte aynı grupta yer almıştık. 6’lı bu grupta ancak 5. olabilmiştik. 10 maçta 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 7 mağlubiyet almış ancak 5 puan toplayabilmiştik. 9 gol atmış, 28 gol yemiştik. Yani durumuz hiç de iç açıcı değildi. Tek galibiyetimiz grup sonuncusu Estonya’ya karşı deplasmanda alınmıştı. İki beraberliğimiz ise içeride Estonya ile Kosova’ya karşı idi.

Şimdi önümüzde hedef olarak FIFA 2023 Kadınlar Dünya Kupası bulunmaktadır. FIFA 2023 Kadınlar Dünya Kupası 32 takım ile Avustralya ve Yeni Zelanda’da 10 Temmuz-20 Ağustos 2023 tarihlerinde düzenlenecektir. Şu an için Dünya Kadın Futbolu sıralamasında Amerika, Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç, İngiltere, Avustralya, Brezilya, Kanada ve Japonya ilk 10 sırada yer almaktadır. Norveç, İspanya, İtalya, Danimarka ve Çin Halk Cumhuriyeti ise ilk 10’u zorlamaktadır.

Türkiye olarak hedefimiz kulüpler bazında Kadınlar Şampiyonlar Liginde oynamak ve Milli Takım olarak Avrupa Şampiyonaları ve Dünya Kupalarında her turnuvada yer almak olmalıdır. Bunun için tüm stratejiler geliştirilmeli ve planlar yapılmalıdır.

Çok fazla net olacak ama tüm bunların yerine gelmesi tek bir ön şarta bağlıdır: Kadın ve Erkek eşittir ve eşit haklara sahip olmalıdır, ön şartına…

Bu ön şart ne kadar çok benimsenebilir ve hayatın içinde uygulanabilirse, kadınlar günün kutlanmasına gerek kalmadığı gibi kadınlar günü gibi spesifik günlerde kadınlar ile ilgili basın toplantılarının yapılmasına da gerek duyulmaz.

Saygılarımla,

mail:halit.giray@abcspor.com

twitter: @halitselimgiray

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular