https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

KADIN FUTBOLUNU VE GELECEĞİNİ KAÇIRMAYIN!!!

Okunması Gerekenler

KADIN FUTBOLUNU VE GELECEĞİNİ KAÇIRMAYIN!!!

Bu yazım 2021’in ilk yazısı ve “Kadın Futbolu” ile başlıyorum.

Kadın Futbolunu bir kaç yazı dizisi şeklinde incelemek istiyorum. 1996-1997 yıllarında Alliant International University’de MBA yaparken, üniversitenin kadın futbol takımının yaptığı maçlarda kameramanlık yapmıştım. Okulun medya hizmetleri servisinde çalışıyordum. Futbola ilgim sayesinde bu görev bana verilmişti. Yoksa iyi bir kameraman olduğumundan değildi. O dönemde kadın futbol takımlarının yaptığı maçlar oldukça ilgimi çekmiş hatta erkek futbol takımlarına göre tek pası çok daha iyi yaptıklarını fark etmiştim. Aralarında çok seri paslaşmalar yapıyorlar, oyun disiplinlerinden asla vazgeçmiyorlardı. Ülkemizde de TFF Kadınlar ligi ve Milli Takım çok yeni kurulmuştu. Fakat yıllar içinde ülkemizde ne yazık ki kadın futbolu bir türlü hak ettiği yerlere gelemedi.

Ben ülkemizde kadın futbolunun gelişmesini çok istiyorum ve konu ile ilgili olarak da çalışmalarımı sürdüreceğim. Konu ile ilgili bir takım fikir ve önerilerim olacak. Eleştirilerim olacak! Gelecek yazılarımda sizlerle paylaşacağım.

Şimdi, biraz dünyadaki gelişmelere bakalım isterim.

Kadın futbolu özellikle son yıllarda dünyada çok popüler olmaya başladı. Hollanda’da yaşadığımdan yayın hakları Ziggo TV’de olduğundan UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi maçlarını izliyorum. Oldukça kalitesi yüksek maçlara tanıklık ediyorum.
Geçen yıl Fransa’da düzenlenen Amerika’nın kazanmış olduğu Kadınlar Dünya Kupasını 1 milyarın üzerinde seyirci izledi.

Hepimizin bildiği gibi sporun gelişmesinde ön büyük paya medya sahiptir. Özellikle Johan Cruyff Institute’da almış olduğum “Sport Media” dersinde bunu çok net olarak gördüm. Bugün eğer futbol, endüstriyelleşme aşamasından finansal bir yapıya bütündü ise bunun arkasında medyanın olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Medyadan kastım tabi ki “YAYIN HAKLARI”dır.

Futbolun finansal bir yapıya bürünmesinin arkasında “ŞAMPİYONLAR LİGİ” yayın haklarından elde edilen gelirlerin o turnuvaya katılan kulüpler arasında paylaşılması yatar. Bu “kazan-kazan” ilişkisidir. Ne kadar iyi isen, o kadar kazanırsın. Ne kadar kazanırsan da o kadar iyileşme şansın artar. Kapitalleşen dünya düzeninde rakiplerin ile var olan finansal güç makasın da o denli açılır. Bu işin temel ilkeleridir.

Bu bağlamda kadın futbolunun gelişimi kadın futbolu organizasyonlarının yayın haklarının satılması ile elde edilecek gelirlere bağlıdır. Bu işin tabi finansal boyutudur. Artık kadın futbol liglerinin yayın hakları satılmaya başlanmıştır.

Tabi her şey de olduğu gibi, “KADIN FUTBOLU”na da ürün olarak bakmak ve pazarlamak gerekir. Bu sizin ürünü geliştirip geliştirmeme isteğiniz ile de çok ilgilidir. Ne kadar potansiyel gördüğünüz ile de ilgilidir. Ama net olarak söyleyebilirim, Türk Kadın Futbolunun gelişimini tarihi bir fırsat ve potansiyel olarak görüyorum.

Şimdi biraz futbolun beşiği İngiltere’de nelerin yapıldığına bir bakalım… Tabi, İngiltere sadece bir örnek ama örnek alınabilinecek bir örnek.

İngiltere’de BT Sport, kadın futbolunun gelişmesinin bir parçası olarak Kadın Süper Ligini (WSL) geçen sezon bir bedel ödemeden yayınladı. Maçlar BT Sport Uygulaması, YouTube, Twitter ve Facebook üzerinden dağıtıldı. Ayrıca Virgin Media’da da satışa sunuldu.
Önümüzdeki sezon ise WSL haklarının Sky Sports tarafından alınacağı düşünülüyor. İngiltere’de abonelik sistemi ile hizmet veren Sky Sports WSL yayın haklarını güvence altına almak için rakibi BT Sports’u geçmeye hazırlanıyor. Henüz bir sözleşme imzalanmamış olsa da, Sky sunulan paketlerin çoğunda rakiplerini geride bıraktı ve bir anlaşmanın eşiğine geldi.

İngiltere futbol federasyonu Kadın Futbol Kulüplerinin ve Kadın Milli Takımın televizyon haklarını ilk defa ihaleye açıyor ve para kazanmak için ilk girişimlerini yapıyor.
2011 yılından günümüze kadar İngiltere Futbol Federasyonu BT Sport ve BBC’ye ücretsiz olarak yayın haklarını vermişti.

İngiltere Futbol Federasyonu, Kadın Futbolu Yayın Hakları Ajansı Atalanta Media ile birlikte Amerika’da NBC Sports ile, Almanya ve İtalya’da DAZN ile anlaşma yaptı. İngiltere Federasyonu bununla da yetinmedi, Avustralya’da Optus Sport ile, Orta Amerika’yı kapsayan Sky Mexico ile, İskandinavya’yı kapsayan Nordic Entertainment Group (Nent) ile 3 yıllık anlaşmalar sağladı.

Yakın gelecekte, WSL medya yayın hakları ile ilgilenecek çok sayıda kuruluş olacak. Yerli yayın kuruluşları BT Sport, BBC, Sky Sports, ITV, Channel 4, Channel 5 arasında büyük bir rekabet yaşanacak. Bununla birlikte, Amazon, Facebook, beIN Sports, Twitter, Premier Sports, DAZN ve EuroSport da yerel yayın haklarını edinebilmek için mücadele içine girecekler.

Kadın futbolunun artan popülaritesinden sadece yayın kuruluşları değil, futbolcular ve kulüpler de yararlanacaktır. Herhangi bir spora medyanın ilgisi ne kadar fazla olur ise sponsorluk fırsatları da o denli artar. Yani, sponsorluklar sayesinde kulüpler ve o kulüplerde oynayan futbolcuların gelişme imkanları artar.

Şimdi, UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligine (UEFA Women’s Champions League) bir göz atarsak, 2001 yılından beri düzenlenmektedir. 2009 yılına kadar ismi UEFA Kadınlar Kupası (UEFA Women’s Cup) idi. Kupayı en çok müzesine götüren kulüp son 5 yılında şampiyonu olan Lyon’dur. Lyon kupayı 7 kez müzesine götürme başarısını elde etmiştir. Lyon’u ise 4 şampiyonluk ile Eintracht Frankfurt izlemektedir.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası ise 1991 yılından beri dört yılda bir düzenlenmektedir. Şimdiye kadar Amerika 4 kez, Almanya 2 kez, Norveç 1 kez ve Japonya 1 kez kazanmıştır. 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası Avustralya ve Yeni Zelanda ortaklığında düzenlenecektir. Son şampiyon ise Amerika’dır.

UEFA Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası ise 1984 yılından beri düzenlenmektedir. Almanya 8 kez, Norveç 2 kez, İsveç ve Hollanda 1’er kez kazanmışlardır. 2021 UEFA Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası İngiltere’de düzenlenecektir. Son şampiyon ise Hollanda’dır.

Özetle, herşey de olduğu gibi ürün ve kalitesi önemlidir. Ürüne yatırım ve inanç önemlidir. Ürünün pazarlamasında medyanın doğru kullanımı çok önemlidir. Bu tamamı ile bir iştir yani tam içeriğini açıkladığından ingilizce olmasına karşın kullanmak isterim. Bu bir “BUSINESS”dır.

Bu “BUSINESS”ın başarılı olması için rekabet avantajına dayalı doğru bir ana strateji ve stratejiler geliştirilmelidir.

• Kadın Futbolunun rekabet avantajı nedir?
• Güçlü yanları nelerdir?
• Zayıf yanları nelerdir?
• Fırsatları nelerdir?
• Tehditleri nelerdir?
• İyi bir SWOT ve PESTLE Analizleri yapıldı mı?
• Hedefleri belli mi?
• Karşılaştığı zorluklar doğru tespit edildi mi?
• Karşılaşabileceği zorluklar neye dayanılarak tahmin edildi?
• Bunlara ilişkin aksiyon planları hazır mı?

Ben TFF’nin bu ön analizleri yaptığını düşünüyorum ya da ülkemizde Kadın Futboluna yatırım yapan ya da yapacak olan kulüplerimizin bu ana analizlerin hepsini yapmaları gerektiğini düşünüyorum.

FUTBOL SADECE ERKEKLERİN OYNADIĞI VE OYNAYACAĞI BİR OYUN DEĞİLDİR!!!
2021’den en büyük temennim, en çok ihtiyacımız olan sağlıklı ve güvende yaşam mutluluğununa tekrar kavuşmamızdır.

Saygılarımla,

mail: halit.giray@abcspor.com

twitter: @halitselimgiray

  • main pic: getty images

Son Haberler

AMATÖRCE

Yedigimiz iki gol de olacak iş değil. İlkinde ortada fol yok yumurta yok. Rakibin ne baskısı var ne pozisyonu....

Benzer Konular