https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

KADIN FUTBOLUNUN GELİŞİMİNİ KİM ENGELLİYOR?

Okunması Gerekenler

KADIN FUTBOLUNUN GELİŞİMİNİ KİM ENGELLİYOR?

2021’e ait ilk yazımda “KADIN FUTBOLU”na giriş yapmıştım. Bu hafta kaldığım yerden devam ediyorum.

Avrupa’da kadın futbolu, son 15 yılda profilinde ve popülaritesinde muazzam bir büyüme yaşadı. Bu büyümeye UEFA Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonalarının ve UEFA Kadınlar Şampiyonlar Liginin etken olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Avrupa’daki kadın futbolunun büyümesi ve gelişmesi istikrarlı bir şekilde devam etmektedir. Nasıl mı?

UEFA tarafından derlenen araştırmaya göre, Avrupa’da kayıtlı kadın futbolcuların toplam sayısı şu anda 1.250.000’i çoktan geçmiş durumdadır. Dünyada ise kayıtlı 5 milyonun üzerinde kadın futbolcu bulunmaktadır.

İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç’te 100.000’den fazla kadın futbolcu yer almaktadır. Bu toplamda en az 600.000 kadın futbolcu eder ki, Avrupa’daki toplam kadın futbolcu sayısının nerede ise yarısına karşılık gelmektedir. Yani bu ülkeler şimdilik Avrupa’daki kadın futbolunun öncülüğünü yapan ülkeler konumundadır. Bu arada, Avrupa’nın 52 ülkesinde kadın futbol ligi oynanırken, ulusal derneklere kayıtlı 17.500’ün üzerinde kadın futbol antrenörü görev yapmaktadır. Yine, Avrupa’daki maçlarda 10.200 kadın hakem düdük çalmaktadır. Yani, Avrupa’da kadın futbolu özellikle son yıllarda UEFA’nın da desteği ile hızla gelişmektedir.

Kadın futbolunun büyümesinde özellikle futbola başlayan kız çocukları için rol model kadın futbolcular çok büyük önem taşımaktadır. Bu kadın futbolcular medya aracılığı ile saygın fügürler olarak halkın gözü önünde bulundurulmalıdır. Burada da medyaya önemli bir görev düşmektedir.

Kadın futbolunun Türkiye’deki algısı incelenmelidir. Hollanda’da ilkokula giden bir kız çocuk futbol okuluna gidebilirken, Türkiye’de bu neden garip karşılanır? (Bildiğim kadarı ile İstanbul’da yeni açılmış olan Juventus Akademi kız çocuklarına da eğitim vermeye başladı.)
Türkiye’de kız çocuklar takım sporlarında neden basketbol ya da voleybola yönlendirilirken, futbola yönlendirilmez? Futbol neden hep erkek sporu olarak algılattırılır? Türkiye’de neden futbol kadınların da yapacağı bir spor olarak algılanmaz? Ya da gizliden gizliye hep futbol erkek sporu olarak görülür? Hepsini bıraktım, halen neden Süper Ligte maçlarda çok az sayıda kadın seyirci görüyoruz? Japonya’da tribünler yarı yarıya kadındır.

Zamanında, Anderlecht, Everton, Boca Juniors, Palermo, Juventus, Göteborg, Porto ve son olarak da Real Madrid ve Barcelona “pembe” formalar ile sahada boy gösterirken, Türkiye’deki futbol kulüplerimiz neden “pembe” formaya soğuk bakarlar? Hatta bazı spor yazarları nezdinde alay konusu bile edilir? Türkiye’deki kadının Avrupa’daki kadından yeteneği eksik olmadığına göre bizde eksik olan nedir?

Türkiye’de bir spor kulübü erkek futbol takımı kurmak yerine kadın futbol takımı kurmayı neden düşünmez? Oysaki rekabet çok daha azdır. Kurulum maliyeti ise oldukça düşük seviyelerdedir. Bence sponsor bulmakta sanıldığı kadar zor da olmayacaktır.

Sayısız Süper Amatör, BAL Ligi takımı varken, halen neden bir yenisi için TFF’ye başvurular yapılır? Kadın futbol takımı kurmak gerçekten bu kadar mı zordur? Neticede her ikisi de futbol değil midir? Gerçekten zor olan nedir?

Bence mesele doğru algıyı yaratmakta yatıyor. Yani pazarlamada. Türkiye’de kadın futbolu doğru pazarlanmıyor. Çünkü bir “BUSINESS” olarak görülmüyor. Bir alternatif olarak kalıyor. Böyle giderse de hayatı boyunca Türkiye’de böyle kalır. “BUSINESS” olarak görülür ise, hem ülke federasyonumuz para kazanır, hem kulüplerimiz, hem de o kulüplerde oynayan kadın futbolcularımız. Yani aslında kadın futbolunun tüm paydaşları… Geçen haftaki yazımda yer vermiş olduğum İngiltere önümüzde iyi bir örnektir.

Şimdi bana, ülkede tüm işler bitti de, bir kadın futbolu mu kaldı, demeyin. İşte zaten herşey burada başlıyor. Evet bir tek, “KADIN FUTBOLU” kaldı. Bence o kadar önemlidir. Çünkü her şeye “bir de o mu kaldı” diye bakarsak, elimizde hiç bir şey kalmayacak.
Ülkemizde kadınlara bilinç altında uygulanan bunca çifte standarta karşılık bir cevap olarak bu kadar önemlidir. Erkeklerin en iyi yaptığı ve izlediği spor dalında kadınların başarılarını alkışlamak bu kadar önemlidir. Bir kadın tüm spor dallarını yapabiliyor ise futbolu da çok rahatlıkla yapar. Kora kor mücadele ise benzer bir mücadele basketbolda da vardır, hentbolde de.

Kadınların oynadığı futbol seyredilmeyecek kadar kalitesiz olur düşüncesi sadece bir ön yargıdır. Zaten erkek ve kadın futbolunu bir biri ile karşılaştırmak ne kadar doğrudur? Teniste, yüzmede, atletizmde, cimnastikte, hentbolde, basketbolda ve voleybolda erkek ve kadın performanslarını bir biri ile karşılaştırıyor muyuz? Her birini ayrı ayrı izliyoruz. Peki o zaman neden futbolda bu karşılaştırmayı yapmaya bilinç altında zorlanıyoruz?

Türkiye’de spor yapanların % 32’si kadındır ancak spor medyasında yer alan içeriğin yalnızca % 2’si kadınlara aittir. Bu nasıl bir çifte standarttır? Türkiye’de Cimnastik, Voleybol ve Buz Pateninde lisanslı kadın sporcu sayısı erkekten fazladır. Buna rağmen basında yer alma oranının % 2 gibi son derece düşük bir seviyede olması düşündürücü değil midir?

Kadın futbolunun gelişmesinde TFF’ye büyük iş düşmektedir. Şunu kesinlikle göz önünde bulundurmalıyız ki, kadın futbolunun gelişmesi için yapılması gereken pek çok şey vardır.
Maaş seviyeleri artırılmalı, kadınların haklarını koruyucu düzgün kontratlar yapılmalı, antrenman ve çalışma olanakları geliştirilmelidir. Kadın futbol kulüplerinde kalifiye kadın yöneticiler çalıştırılmalıdır. Bunun için kadınlara “football business” üzerine dersler aldırılmalıdır.

Kadın futbol kulübünün tüm çalışanları neden kadın olmasın?
Kadın başkan?
Kadın yönetim kurulu üyeleri?
Tüm departmanların başında kadın yöneticiler?
Çok mu zor? Bence hiç değil? Kadın istihdamına destek değil mi? Ben çevremde bu işi yapacak spor ile ilgili o kadar çok kadın tanıyorum ki. Ama yoklar. Neden yoklar?

Unutmayalım, Türkiye’de amatör lig bazında emtialaşmış erkek futboluna yapılacak yatırım yerine şimdilik yeni bir kategori sayılabilecek niş kadın futboluna yatırım çok daha doğrudur. Bunu “start-up” bir proje niteliğinde finansalları ile ispatlamak çok basittir!

Gelecek hafta ise Türkiye’deki Kadın Futbolunun gelişimine yönelik somut önerilerim olacak. Bu yazıyı da mutlaka okumanızı isterim.

FUTBOL SADECE ERKEKLERİN OYNADIĞI VE OYNAYACAĞI BİR OYUN DEĞİLDİR!!!
Saygılarımla,

mail: halit.giray@abcspor.com

twitter: @halitselimgiray

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular